Het weer op de Canarische eilanden

De Canarische eilanden hebben hun populariteit met name te danken aan het zachte subtropische klimaat wat hier heerst. Eigenlijk het gehele jaar door kun je genieten van warme temperaturen, zonnig weer en weinig periodes van regen. Je hebt hier warme zomers en winters. Dit komt omdat de eilanden geografisch gezien dichtbij het Afrikaanse continent liggen, waardoor de temperaturen hier ook ’s winters hoog uitvallen. Je kunt er het hele jaar rond rekenen dat je een warme vakantiebestemming treft. Het weer op de Canarische eilanden verschilt een heel klein beetje per eiland. Er zijn zeven eilanden en elk eiland heeft een eigen kenmerkend landschap. Ook zijn er afwijkingen in de temperaturen en de hoeveelheid aan regen wat er valt.

Het weer in de zomermaanden op de Canarische eilanden

In de zomermaanden, wanneer de temperaturen het hoogst zijn, ligt de gemiddelde dagtemperatuur ronde 27 of 28°. In de koudste maand, januari is de temperatuur ongeveer 21°. Het is dus zeker prettig om de eilanden in de zomer te bezoeken. Weinig regen en veel zonuren maken de Canarische eilanden tot de ideale zomervakantiebestemming. Hoewel het officieel Spaans is, ligt het veel dichterbij Marokko dan bij Spanje. Het klimaat is dan ook Marokkaans, maar dan met wat meer invloed van zee. Zeker in de zomer resulteert dit in heel warme temperaturen maar tegelijkertijd ook vrij droog weer op de Canarische eilanden.

Wintermaanden: weer op de Canarische eilanden

Zoals gezegd heb je hier ook ’s winters te maken met temperaturen die haast lenteachtig aanvoelen. Je kunt een gemiddelde temperatuur van tussen de 17° en 20° verwachten. Het is hier in de maanden oktober, november en december zelfs vaak warmer dan op het vasteland. In de lente, herfst en wintermaanden heb je wel de grootste kans op regen, met gemiddeld mogelijk één regenbui per dag, afhankelijk van het eiland waar je naar toe gaat. Ook kan er mogelijk overlast komen als gevolg van zware buien. Zeker wanneer hogedrukgebieden boven West- Europa hangen, kun je in de periode november tot en met februari regelmatig veel regen of wind verwachten. Toch weerhoud dit vakantiegangers niet om de eilanden juist dan te bezoeken. Het blijft daardoor de beste winterzonbestemming van Europa. De winters zijn er namelijk veel milder dan in de rest van Europa, waardoor het een ideale plek is om te overwinteren.

September en oktober op de Canarische eilanden
Wanneer je nog volop van het warme zeewater wilt genieten, dan kun je zelfs het beste in de maanden september of oktober naar de Canarische eilanden afreizen, want dan is de temperatuur van het zeewater het warmst, met ongeveer 23°. Ondanks dat het in de wintermaanden nog erg warm is, moet je er wel rekening mee houden dat het aantal uur aan zonlicht dan afneemt. Gemiddeld heb je rond de maanden december en januari nog maar 6 uur aan zon per dag.

November op de Canarische eilanden
In november kun je nog redelijk stabiel weer op de Canarische eilanden verwachten, waarbij de temperaturen aangenaam zijn en je kunt rekenen op zonnige periodes. Vanaf december naar januari toe zul je bemerken het weer iets zal wisselen, met grotere kans op regen. Het regent niet veel, maar als het regent dan kan dit flink zijn. Al met al blijft het ook dan een uitstekende bestemming om aan echte winterse kou te ontkomen.