Tenerife

Tenerife vormt het grootste eilanden van de zeven Canarische Eilanden en heeft een vulkanische oorsprong. Door het subtropische klimaat zul je hier altijd zacht en warm weer treffen. Dit is dan ook de voornaamste reden waarom dit eiland een populaire vakantiebestemming is. In minder dan 5 uur vlieg je naar dit eiland toe en het aangename klimaat maakt het mogelijk dat bezoekers ook in de wintermaanden heerlijk van zon, strand en zee kunnen genieten.

De geschiedenis van Tenerife

Het is onduidelijk wanneer de eerste mensen naar de Canarische Eilanden, waaronder Tenerife, trokken. Aangenomen wordt dat, zeker tot vijfhonderd jaar na Christus, de eilanden onbewoond bleven. Daarentegen zijn er documenten gevonden waaruit blijkt dat mogelijk Feniciërs reed rond elfhonderd voor Christus de eilanden het eerst bezochten. Voor zover bekend waren de eerste daadwerkelijke bewoners die zich op Tenerife vestigden, Berbers. Zij kwamen vanuit het noordwesten van Afrika naar de Canarische Eilanden. Zij noemden zich Guanches en verspreiden zich over het eiland. Hoewel deze bewoners in alle rust zorgeloos op de eilanden leefden tot het begin van de veertiende eeuw, werd dit wreed verstoord door de komst van Europeanen. Tijdens hun tochten naar Afrika en Azië deden zijn de Canarische Eilanden aan en probeerden ze decennialang de bewoners te bekeren. Dit verliep niet zachtzinnig, maar werd met geweld opgelegd.

In 1496 kwamen de eilanden onder bezitting van Spanje, waarna ze fungeerden als belangrijke tussenstop voor Spaanse schepen die van en naar Amerika reisden. Zonder succes hebben andere Europese landen vervolgens geprobeerd de eilanden van Spanje weg te nemen. Pas in de jaren zestig van de 20ste eeuw kwam het toerisme op Tenerife op gang, waardoor een nieuwe inkomstenbron, naast de visserij en landbouw, werd gegenereerd. Zeker na aansluiting van Spanje bij de Europese Unie in 1986 kon het eiland, net als de andere Canarische eilanden Europese subsidies aantrekken, waar ze nog steeds profijt van hebben. Het is uitgegroeid tot een succesvol en populaire vakantiebestemming.

Tenerife Airport

Aan beide zijde van het eiland Tenerife bevind zich een luchthaven. Zo heb je luchthaven Tenerife Noord, die Los Rodeos wordt genoemd en luchthaven Tenerife Zuid, vroeger bekend als Reina Sofia Airport. Luchthaven Los Rodeos is gemakkelijk via snelwegen te bereiken en hier kun je met name terecht voor vluchten binnen Spanje, waardoor je ook van eiland naar eiland kunt vliegen vanaf hier. Deze luchthaven ligt met 11 kilometer het dichtst bij de hoofdstad. De andere luchthaven is Tenerife South Airport (code TFS). Deze ligt zo’n 60 kilometer van de hoofdstad vandaan, maar wel in het toeristisch hart van Tenerife. Van alle luchthavens die op de Canarische Eilanden liggen, reizen de meeste passagiers via Tenerife South Airport. Zeker 12 miljoen passagiers trekken jaarlijks door de twee vliegvelden van Tenerife. Wanneer je vanuit Nederland naar Tenerife vliegt, dan duurt de vlucht ongeveer vier uur.

Steden op Tenerife

Wanneer je erop uit wilt trekken om de cultuur van Tenerife te bewonderen, dan kun je terecht bij vele steden en dorpjes. Sommigen hiervan staan zelfs vermeld op de UNESCO Werelderfgoed lijst en daardoor zeker de moeite van een bezichtiging waard. De meest moderne stad van Tenerife is Santa Cruz. Als hoofdstad biedt Santa Cruz de meeste bezienswaardigheden.

Elke stad heeft daarentegen zijn eigen charme en hangt maar net af van wat je zoekt, welke stad je het meest zal aantrekken. La Laguna staat op de UNESCO werelderfgoed lijst, dus hier kun je naartoe als je geïnteresseerd bent in de cultuur van het eiland. Tenerife heeft veel musea verspreid over verschillende steden, waar je prachtige kunstcollecties kunt bekijken. Bezoek het Museo de la Naturaleza y el Hombre in Santa Cruz of het archeologisch museum in Puerto de la Cruz. Ontspanning vind je daarentegen weer meer in Puerto de la Cruz. Ben je een geschiedenisliefhebber, dan zal een bezoek aan La Oratava zeker de moeite waard zijn. In dit stadje is er weinig veranderd met vroeger. Wanneer je je aan de stadse drukte wilt onttrekken, dan kun je afreizen naar Garachico, waar je meer natuur zult aantreffen. In het straatbeeld vind je hier authentieke kerken, kloosters en traditionele woningen.