Lanzarote

Lanzarote, wat ook wel de zwarte parel wordt genoemd, is één van de Canarische Eilanden en vormt samen met andere eilanden als Tenerife, Las Palma en Gran Canaria een zeer geliefde en belangrijke Europese vakantiebestemming. Het eiland is onderdeel van de Europese Unie, maar geniet enigszins een uitzonderingspositie omdat het eiland, ondanks dat het bestuurlijk tot Spanje toebehoort, alsnog een autonome regio vormt. Hierdoor kun je voor relatief lage prijzen middelen als dank, tabak of brandstof aanschaffen. Dit maakt een vakantie betaalbaar en houd je meer over om er op uit te trekken. Lanzarote is vooral bekend om de vulkanische activiteit op het eiland. In 1824 was de laatste vulkaanuitbarsting op het eiland.

Feiten over Lanzarote op een rij

  • Lanzarote: 62 kilometer lang, 21 kilometer breed
  • Afstand Lanzarote-Marokkaanse kust: 115km
  • Zo’n 145.000 inwoners
  • Hoofdstad: Arrecife
  • Het nationale park Timanfaya bestaat vooral uit vulkaankraters, grotten & lavavelden

Geschiedenis van Lanzarote

Het vulkanische eiland Lanzarote is meer dan vijftien miljoen jaar geleden ontstaan en heeft meerdere noemenswaardige vulkaanuitbarstingen moeten doorstaan. Hele dorpen werden verzwolgen in vulkaanuitbarstingen die plaatsvonden in 1730, 1736 en nogmaals in 1824. Dit is nog prachtige zichtbaar wanneer je het nationaal park Timanfaya bezoekt, wat ongeveer een vijfde deel van het gehele eiland omvat. Samen met Fuerteventura is het één van de oudste eilanden in het Canarisch gebied. Door de vele uitbarstingen kenmerkt het landschap zich door kale heuvels met meer dan honderden kraters. Het hele eiland is bedekt met een fijnkorrelig poeder van verweerd lava. Toen het toerisme zich ontwikkelde, is geprobeerd om het landschap zo veel mogelijk te bewaren. Om dit te bereiken, is gekozen om het toerisme zoveel mogelijk tot drie plaatsen te beperken. Deze plaatsen, waar het toerisme volop kon uitgroeien tot een belangrijke bron van inkomsten, zijn Puerto del Carmen, Playa Blanca en Costa Tequise. Bovendien werd bepaald dat woningen niet hoger dan vier verdiepingen mochten worden en enkel met lichte tinten mochten worden geverfd. Ondanks dat er alsnog sprake is van massatoerisme, is er een goede balans gevonden. Historici beweren dat het eiland de naam draagt van een zeiler van Genua, Lancelotto toen hij naar het eiland kwam in 1312. Echter heeft de oorsprong van de naam meerdere verhalen. Er was namelijk ook een Normandische ridder, Juan Bethencourt, die zijn lans brak toen hij op het eiland kwam, waarna hij de naam ‘lanza rota’ gaf.

Lanzarote Airport

Lanzarote Airport is het enige vliegveld dat op Lanzarote te vinden is. Het ligt ten westen van de hoofdstad Arrecife en heeft twee terminal. Eén hiervan is voor nationale en internationale vluchten en de andere is voor regionale vluchten. Het vliegveld is per auto te bereiken op de weg die tussen Arrecife en Playa Blanca ligt. De afstand tot Arrecife is niet lang en je bent er dan ook al in 7 minuten. Er rijden verschillende bussen naar Arrecife vanaf Lanzarote Airport. Vanaf Terminal 2 vertrekt er zelfs elke 25 minuten een bus, namelijk bus 22. In het weekend en op zondagen word dit bus 23. De busdiensten op vliegveld Lanzarote worden uitgevoerd door Intercity Bus Lanzarote. Je kunt met de bus ook naar het strand Playa del Reducto, waar tevens veel bekende hotels staan. De busrit vanaf de luchthaven duurt ongeveer 10 minuten en je koopt hiervoor een ticket bij de buschauffeur. Om de populaire badplaatsen Puerto del Carmen en Playa Blanca te bereiken, kun je bus 161 nemen. Ook deze vertrekt door de week meerdere malen per uur. In de weekenden en op feestdagen rijd deze bus minder vaak. Je bent natuurlijk goedkoper uit als je een bus neemt, dan wanneer je een taxi kiest. Uiteraard behoort dit wel tot de mogelijkheden. Een andere optie is het huren van een auto bij één van de acht autoverhuur bedrijven die op Lanzarote Airport aanwezig zijn. Parkeren kan op beide Terminals, op het parkeerterrein.

Bezienswaardigheden in steden en omgeving van Lanzarote

Er zijn veel musea opengesteld voor publiek op Lanzarote. Zo kun je casa Jose Saramago, het huis van de Portugese schrijver José de Sousa Saramago bekijken, waar hij rond 1993 kwam wonen. Hij ontving een Nobelprijs voor de Literatuur. Er hangen ook veel kunstwerken van andere bekende inwoners van het eiland, zoals César Manrique. Andere musea zijn Museo Agricola el Patio of Museo Etnográfico Tanit. Bij het uitkijkplatform Mirador del Río kun je het eiland goed overzien. Wanneer je een indruk wilt krijgen van hoe een vulkaan er van de binnenkant uitziet, bezoek dan Volcàn del Cuervo. Om nog meer van de natuur mee te krijgen, is het de moeite waard om een bezoek te brengen aan Timanfaya National Park, de Jardin de Cactus of Los Hervideros. Grotten vind je bij La Cueva de Los Verdes (afbeelding).