Gran Canaria

Gran Canaria is één van de Canarische Eilanden en is met rond de drie miljoen toeristen op jaarbasis een zeer belangrijke toeristische bestemming geworden van Europa. Er zijn twee redenen om een bezoek aan dit prachtige eiland te brengen en dat zijn het toerisme op zichzelf en alles wat dat te bieden heeft en het indrukwekkende vulkanische landschap. Ook de idyllische dorpjes zijn zeker de moeite van een bezoek waard. De afbeelding hier rechts stelt Las Palmas voor, de hoofdstad van Gran Canaria.

Geschiedenis van Gran Canaria

Naar alle waarschijnlijkheid hebben de eerste bewoners zich enkele honderden jaren voor Christus op de Canarische Eilanden gevestigd. Deze inwoners waren afkomstig uit Noord-Afrika. Mogelijk betrof het Berbers of Cro-Magnonmensen. De toenmalige bewoners van de eilanden, waaronder Gran Canaria, leefden in vreedzame beschavingen tot ongeveer de tweede helft van de vijftiende eeuw. Daarna namen de Spanjaarden de macht over, omdat de eilanden in die periode een belangrijke tussenstop vormden voor de handel tussen Spanje en Midden en Zuid Amerika. Dit had tot gevolg dat de bananenteelt op Gran Canaria werd gebracht, waar het voor lange tijd de belangrijkste bron van inkomsten werd. Dit veranderde pas na de intrede van het toerisme op het eiland in de afgelopen eeuw.

Gran Canaria Airport

De luchthaven van Gran Canaria (IATA code: LPA) ligt aan de oostkust van het eiland, op ongeveer 19 kilometer ten zuiden van Las Palmas de Gran Canaria. Zo’n 10 miljoen mensen reizen er jaarlijks van of naar Gran Canaria Airport. Tevens ligt het op 25 kilometer afstand van Playa del Ingles, het belangrijkste centrum van de Canarische Eilanden. Tot 1930 was Gran Canaria Airport in dienst van de Spaanse luchtmacht, maar werd daarna opengesteld voor passagiersvluchten. Vliegveld Gran Canaria wordt nog steeds uitgebreid en nieuwe plannen om een landingsbaan aan te leggen worden in overweging genomen. Door de gunstige weersomstandigheden op het eiland Gran Canaria kan er het hele jaar door geland worden op vliegveld Gran Canaria. Er worden op het vliegveld ook veel verbeteringen doorgevoerd zodat de infrastructuur zich succesvol kan aanpassen aan de toenemende aantallen toeristen die deze kant opkomen. Om van het vliegveld naar je verdere bestemming te komen, kun je gemakkelijk de bus nemen vanaf het vliegveld. Deze rijden vanaf Gran Canaria Airport in alle richtingen, waardoor je rechtstreekse verbindingen hebt met de populaire steden en badplaatsen van het eiland. Over het algemeen rijden er elk uur bussen, echter niet 24 uur. Er zijn duidelijke websites beschikbaar waar je de dienstregeling kunt raadplegen. Uiteraard is het ook mogelijk om een auto te huren op Gran Canaria Airport, waardoor je zelf ongestoord over het eiland kunt reizen. Er wordt met borden duidelijk aangegeven hoe je moet rijden.

Steden met bezienswaardigheden op Gran Canaria

Las Palmas is,de hoofdstad van het eiland Gran Canaria. De stad is een goed uitganspunt om op ontdekkingstocht te gaan. Bezoek de twee baaien die hier in de prachtige natuuromgeving liggen en geniet van de stranden die dit gebied uniek maken. Je vindt hier bovendien tal van hotels en appartementen en de haven Puerto de la Luz geldt als één van de belangrijkste haven in Europa. Je hebt dan ook te maken met een ware wereldstad. Je kunt hier volop genieten van de Spaanse sfeer, geschiedenis en cultuur. Wissel de stranden af met de drukte van de stad en bezoek de vele winkels en boetiekjes, restaurantjes en cafés. Net zo karakteristiek zijn de steden Agüimes en Teror of het dorpje Valle de Agaete. Eveneens in een vallei ligt het imposante Barranco de Guayadeque. Dit is zelfs benoemd tot waar natuurmonument. De krater Caldera de Bandama ligt in het Noord Oostelijke deel van het eiland en ook het grottencomplex Cenobio de Valerón en Cuava Pintada bieden prachtige indrukken.

Mooie dorpen zoals Ingenio op Gran Canaria
In één van de oudste dorpen op Gran Canaria, Ingenio, leer je meer over de suikerrietindustrie. Zelfs de naam refereert naar de molen waarmee het suikerriet werd verwerkt. Tegenwoordig staat het dorpje voornamelijk bekend om de borduurwerkkunst. Een bezoek aan het Museo de Piedra y Artesanía Canaria geeft een indruk van het werk dat lokale ambachtslieden doen. Met name de kerk en het gemeentehuis zijn erg indrukwekkend. Daarnaast zijn er enkele watermolens te bezichtigen. Je kunt hier heerlijk door de stad wandelen om alle pracht te bewonderen en er is voldoende gelegenheid om leuke souvenirs te kopen.

Puerto Rico voor zon, zee en strand
Ook een aanrader is Puerto Rico. Deze badplaats is echt puur gericht op zon, zee en strand. In deze badplaats staan veel hotels en witte appartementen. Voor de bezienswaardigheden moet je hier niet naartoe gaan omdat deze niet aanwezig zijn in Puerto Rico. Wel veel toeristen. Fraaie steegjes, Spaanse dorpspleintjes en authentieke kerkjes zijn er ook zeker niet te vinden in Puerto Rico, het is een uit de grond gestampte toeristenstad zonder een enkele vorm van Spaanse sfeer. De stranden zijn echter wel mooi, wat Puerto Rico tot een ideale bestemming maakt als je gewoon een weekje lekker wil zonnen. Een voorbeeld van zo’n strand is te zien op de afbeelding hiernaast.