Fuerteventura

Het één na grootste eiland van de Canarische Eilanden is Fuerteventura. Door het vulkanische karakter van het eiland kan de natuur wat dor overkomen. Ondanks dat het wellicht minder groen oogt, bied Fuerteventura alsnog voldoende pracht en variatie. Juist door de rustgevende, elkaar complementerende kleuren zorgt de uitstraling voor eenvoud en ontspanning. Er zijn meerdere natuurparken te vinden die elk iets bijzonders tonen. Door het subtropische klimaat kun je hier bovendien volop genieten van de prachtige zandduinen en -stranden.

Geschiedenis van Fuerteventura

Fuerteventura kent een rijke geschiedenis aan veroveringen. Zo werd het rond 1403 veroverd door Jean de Bethencourt, in 1414 door de graaf van Niebla en na 1440 kwam het in handen door de Peraza’s. De Slavenhandel vierde hoogtij in de 16e en 17e eeuw. In diezelfde periode werden vele bewoners van het eiland ontvoerd door plunderende Berbers en Algerijnse piraten. Het einde van de 17e eeuw werd gekenmerkt door droogteperiodes en hongersnood, waardoor veel bewoners genoodzaakt waren om te emigreren. De bevolking werd weer aangevuld ten tijde van de vulkaanuitbarsting die plaatsvond op het eiland Lanzarote, waardoor velen bewoners van dit eiland naar Fuerteventura trokken. Waar het toerisme op de andere eilanden reeds eerder op gang kwam, volgde Fuerteventura pas in de jaren 70. Het werd gelijk de belangrijkste inkomstenbron, ten opzichte van de landbouw. De Canarische Eilanden kregen in 1982 een autonome status en behielden ook na 1986 hun status als vrijhandelszone toen de eilanden toetraden tot de Europese Unie.

Fuerteventura Airport

Op 5 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Puerto del Rosario ligt het vliegveld van het Canarische eiland Fuerteventura. Deze luchthaven heet Fuerteventura Airport of luchthaven El Matorral. Deze is aangelegd toen het toerisme op gang kwam. De hoofdverkeersweg op het Spaanse eiland verbindt de luchthaven met de rest van het eiland. Ook vertrekken er boten naar de andere eilanden als Lanzarote en Las Palmas de Gran Canaria. Via verschillende reisorganisaties kun je goedkope tickets kopen om naar vliegveld Fuerteventura af te reizen. Vanaf het vliegveld kun je vervolgens doorreizen naar je vakantiebestemming. Ondanks dat er vanuit Fuerteventura Airport geen treinen rijden, kun je wel een bus pakken. Je kunt de belangrijkste buslijn nummer 3 nemen om van de luchthaven naar het toeristenplaatsje Caleta de Fuste te rijden. Deze bus rijdt elke 30 minuten. Andere opties zijn het nemen van een taxi, die je naar populaire bestemmingen kunnen brengen, of het huren van een auto. Je hebt de mogelijkheid om te parkeren op luchthaven Fuerteventura. Hiervoor zijn er zo’n 1200 parkeerplaatsen.  Je kunt hier voor € 7,50 per dag parkeren en na de zesde dag betaal je enkel nog € 6,00. Ook op de Fuerteventura Airport zelf kun je genoeg doen. Zo zijn er tal van leuke winkels en restaurants om heerlijk van te genieten.

Steden op Fuerteventura

Een aantal steden/dorpjes zijn al besproken op deze pagina: we hebben ze dik gedrukt. Fuerteventura kent een groot aantal schilderachtige plaatsen die zeker een bezoek waard zijn. Vaak kun je hier met de bus gemakkelijk naartoe en anders is het zeker met de auto te bereiken. Zowel aan de oostkust in het noorden als het zuiden van Fuerteventura heeft het toerisme veel invloed gehad. Hier vind je dan ook veel interessante plaasten. In het noorden heb je Corralejo, een klein vissersdorpje wat nu meer heeft van een populaire badplaats. Je vindt hier hotels, appartementen en resorts om in te verblijven. Ook zijn er veel cafés, restaurantjes en winkeltjes die het hier zeer gezellig maken. Maak eventueel mooie strandwandelingen over het 8 kilometer lange zandstrand. In het zuiden kun je steden en dorpjes als Gran Tarajal, Tarajalejo, Costa Calma en Morrojable kunnen bezoeken. In het dorpje Antiqua kun je elke tweede zondag van de maand een zondagsmarkt bezoeken. Het winkelen kun je combineren met heerlijk eten en drinken in de vele restaurantjes die hier te vinden zijn. In de zomermaanden worden op het eiland veel lokale feesten gehouden. In het Oasis Park kun je een bezoek aan de dierentuin en botanische tuin combineren. Ook een bezoek aan het natuurpark Parque National de Jandía is zeker de moeite waard. In Betancuria vind je een aantal historische gebouwen, waaronder een parochiekerk, paleizen en oude burgerwoningen. Vlakbij het vissersdorp La Lajita vind je de archeologische vindplaats La Atalayita. De gunstige omstandigheden leidden ertoe dat hier een nederzetting kon worden opgebouwd.